Om oss

Förskolan Flygande mattan är den enda i sitt slag i södra Stockholm. Vi etablerades år 2009 med första förskolan i Brandbergen. Idag har vi tre verksamheter förlagda i Haninge- och Huddinge kommun. En förskola ligger i Jordbro, en i Brandbergen och en i Skogås. Alla tre är förenade med vår gemensamma värdegrund och Islamprofil. Ända sedan starten har vår vision varit att ta tillvara barns vetgirighet, nyfikenhet och att öka  förståelsen för vår omvärld och vårt samhälle med respekt för varje barns erfarenheter och i den takt som varje barn behöver efter ålder och mognad. Allt för att bygga en trygg identitetskänsla.
Varmt välkomna till oss! 

Vår mångfald är vår styrka 

Flygande mattans förskolor står för mångfald, vilket vi är mycket stolta över. Flygande mattan är en mångkulturell förskola med representanter från öst till väst och norr till söder. Detta ser vi som en stor tillgång och vi lägger därför stor vikt på att barnen ska  känna stolthet över sin kulturella och etniska bakgrund. Vi värdesätter därför allas olikheter  bland annat genom att äta mat från olika delar av världen, ta del av varandras språkliga kunskaper samt belysa  olika kulturella arv som musik och firande av våra högtider. 

Det belyser vi på flera sätt. För att förstå sin egen kultur behöver vi förstå andras. Vi tar tillvara på denna mångfald genom olika upplevelser, som mat, musik, studiebesök, teater/rollspel, firande av högtider m.m.
Respekten för religionsfrihet och att alla människor är lika värda respekt och sina mänskliga rättigheter är en viktig del av värdegrundsarbetet.
Flygande mattan har en konstant öppen dörr till samhället och integration är stor del av vår verksamhet. Vi tar ut barnen på utflykter och dylikt för att förstå sin omvärld, öka integration i samhället men likaså bjuda in dem som vill lära sig mer om oss

Våra förskolor eftersträvar att skapa en balans mellan det svenska arvet och kulturen, samt de Islamiska värderingarna. Vi har öppna och ärliga dialoger och diskussioner med barnen, bemöter alla barnens frågor och funderingar med öppenhet och ärlighet samt belyser våra likheter och olikheter.
Våra pedagoger är medforskare på barnens kunskaps- och utvecklingsresa. 

Vårt gemensamma språk är svenska men vi erbjuder samtidigt  tryggheten att många pedagoger delar språk och kultur med majoriteten av barnen. Vi är måna om att barnen utforskar samhället utanför sina närmiljöer och får uppleva både natur och skog, kultur- och stadsliv. 

Barn och medarbetare från alla etniciteter, trosuppfattning och bakgrund är varmt välkomna till Flygande mattan.

Våra värderingar

En stark verksamhet ska vila på en stark gemensam värdegrund, på Flygande mattan kallar vi det för vårt värdegrunds träd. Detta är själva rotsystemet av våra fem viktigaste områden. Lpfö 18 och Barnkonventionen ligger till grund för vårt gemensamma värdegrundsarbete. Utöver det ligger Islam, barns inflytande, IKT (Information kommunikation och teknik) samt utomhus/miljö pedagogik som värdegrund för alla våra förskolor. Att värna om allas lika värde, respekt för allting levande, hur vi lever tillsammans i harmoni, att alla har rätt till sin egen åsikt och att uttrycka den med hänsyn till andra är den värdegrund allt vi gör utgår ifrån.

Våra högtider

Flygande mattan har stängt  alla röda helgdagar i Sveriges kalender. Vi har tre studiedagar på hösten, samt två dagar på vårterminen.
De två första veckodagarna i högtiden Eid stänger vi förskolorna (datum för dessa datum skiljer sig från år till år). Detta för att fira och belysa dessa speciella dagar med våra barn.
Vi har öppet på klämdagar.

Vi förbehåller oss rätten att göra eventuella ändringar och justeringar vid behov. 

Vår mat

Kost och hälsa har en viktig roll i barnets hälsa i denna ålder, då den lägger grunden för deras matvanor och levnadssätt. På Flygande mattan använder vi så mycket ekologiska, kravmärkta, lokalproducerade säsongsvaror som möjligt. All kött är Halal-slaktat. Vi följer livsmedelsverkets rekommendationer vad gäller näringsinnehåll och andra beräkningar för barn i förskoleåldern.

Då vi är en mångkulturell förskola representeras detta också i maten som vi serverar. 

Vår bakgrund

Vi är Maria och Amal, vi är ägarna bakom denna verksamhet. Tillsammans har vi över 55 års arbtserfarenhet som förskollärare och rektor. Vår dröm är att ge våra barn en miljö där dem kan blomma och frodas som individer, och få utrymme att leva sin bakgrund utan fördommar, samtidigt som de stärker sin egen identitet och får utrymme och nyfikenhet att integreras i samhället.

Våra förskolor

Flygande mattan förskolor har idag 11 avdelningar fördelade på tre stugor, i Haninge och Huddinge. Varje enhet har minst en förskollärare i arbetslaget som samarbetar med erfarna och utbildade barnskötare. Flygande mattan har också en verksamhetsutvecklare som stöttar i den pedagogiska utvecklingen alla förskolor. Alla förskolor erbjuder grön och vacker gård och/eller närmiljö som barngrupperna spenderar en del om hela sin pedagogiska verksamhet. Vi anpassar våra öppettider utifrån barnens vistelsetid, inom tidsintervallet 6.30-17.30.

Varför Flygande Mattan?

Anledning 1

Sed Fringilla Mauris Sit Amet Nibh. Donec Sodales Sagittis Magna. Sed Consequat, Leo Eget Bibendum, Sodales, Augue Velit Cursus Nunc, Quis Gravida Magna Mi A Libero.

Anledning 2

Sed Fringilla Mauris Sit Amet Nibh. Donec Sodales Sagittis Magna. Sed Consequat, Leo Eget Bibendum, Sodales, Augue Velit Cursus Nunc, Quis Gravida Magna Mi A Libero.

Anledning 3

Sed Fringilla Mauris Sit Amet Nibh. Donec Sodales Sagittis Magna. Sed Consequat, Leo Eget Bibendum, Sodales, Augue Velit Cursus Nunc, Quis Gravida Magna Mi A Libero.

Anledning 4

Sed Fringilla Mauris Sit Amet Nibh. Donec Sodales Sagittis Magna. Sed Consequat, Leo Eget Bibendum, Sodales, Augue Velit Cursus Nunc, Quis Gravida Magna Mi A Libero.

Något du funderar på?

Tveka absolut inte att höra av till oss genom att klicka på knappen!


Kontakta Oss